Kuisman sukuseura ry

Kotiseutumatka 2002

Nuori Sukuseura organisoi jo heti toimintansa alkutaipaleella kotiseutumatkan Karjalaan. 10.8.2002 46 nuorta ja hivenen kauemmin elänyttä sukuseuralaista suuntasi kulkunsa Viipurin kautta kohti esi-isiensä asuinsijoja. Autonkuljettajan lisäksi mukana oli myös venäjänkielentaitoinen tulkki.

Viipurin jälkeen matka jatkui kohti Vuoksenrannan kirkonkylää, teiden kunto vaan ei sallinut suun­ni­telmien toteutumista. Elokuu on teiden kunnon kannalta kyllä paras aika, mutta kuusi vuosikymmentä tiehoidon laiminlyöntiä kyllä jättävät jälkensä, maastoauto ja traktori olisivat sopivimmat liikku­mis­välineet näille poluille.

Kirvuun päästiin, kansanopiston tiloissa vierailu onnistui samoin kuin hautausmaalla ja kirkon rau­nioilla. Lohduttomat olivat näkymät, sankaripatsaalle kuitenkin laskettiin Sukuseuran seppele puna-mustin nauhoin, musta tuli Karjalan väreihin vasta näiden surullisten sotavuosien myötä.

Matka jatkui kohti Räisälää Matikkalan kautta. Räisälän komea graniittikivikirkko seisoi paikallaan ovet lukittuina, arvoitukseksi jäi kirkon nykykunto sisältä ja käyttötarkoitus. Kirkko on jo sarjassaan neljäs Räisälän pitäjässä, kuuluisan alavutelaissyntyisen arkkitehdin Josef Stenbäckin suunnittelema ja 1912 valmistunut.

Matka jatkui Käkisalmen kautta Kaukolaan, edelleen teiden huono kunto esti suunnitelmien mukaiset tutustumiset lukuisiin kyliin. Sakkolaan kuitenkin matka jatkui, kirkko sielläkin raunioina ja Kiviniemen sillan kautta yli Vuoksen ja takaisin Viipuriin ja Lappeenrantaan.

Soini Hämäläinen toimi matkan aikana asiantuntijaoppaana, etenkin Kirvu-asiantuntijana, tietoa tuli paljon ja vielä kotona sulateltavaksikin