Kotiseutumatka 2015
Kevään 2015 kotiseutumatka Karjalankannakselle tehtiin Helatorstain aikaan 14.–15. toukokuuta. Aikaisemmista matkoista poiketen mukana ei ollut lainkaan bussia, vaan matkan kaikki 28 osanottajaa jakaantuivat kuuteen eri autoon, joista muodostui kolme erilaista matkakohteiden mukaista autokuntaa. Suurin ryhmä oli Raimo Turtiaisen lähisukulaisistaan kokoama team-Turtiainen, jonka pääkohteena oli Kirvun Roinila ja toisena kohteena Antrean Koljola. Tämä 13 hengen ryhmä (+ kuljettajat) liikkui Raimo Pekkalan kahdella pienoisbussilla. Toisen autokunnan muodostivat Markku Kuisman ja Matti Jokisen jeepit, joissa matkasi kahdeksan henkeä. Tämän autokunnan kohteet olivat Kirvun Harvakorvessa, Karjalan tasavallan puolella Hiitolassa, Vuoksenrannan Oravakydössä, Sakkolassa ja Koiviston Vatnuorissa. Kolmas autokunta muodostui Ukkosen veljesten (Kimmo ja Pasi) maastoautoista (team-Ukkonen), joissa oli seitsemän matkalaista. Toinen autoista oli viritetty Off-Road -malliksi, jolla pääsi täysin tiettömänkin taipaleen takana oleviin kohteisiin. Itse matkasin tässä autossa. Kolmannen ryhmän kohteita olivat Kirvun Harvakorpi sekä Koljola ja Taurunkylä Antreassa.
Huolimatta autokuntien eri suuntiin sijoittuvista matkakohteista matka tehtiin yhteisellä ryhmäviisumilla siltä osin, kenellä ei ollut henkilökohtaista pitkää viisumia. Lisäksi olivat autokohtaiset rajavyöhykeluvat sekä Karjalan tasavallan erillislupa jeepeille. Yhteisestä ryhmäviisumista ei koitunut vaikeuksia missään vaiheessa itse Kannaksella, mutta paluumatkan rajanylityksessä koetut ongelmat osoittivat, että käytetyn matkamallin tilanteessa parasta olisi, että kaikilla olisi henkilökohtaiset viisumit tai enintään autokuntakohtaiset ryhmäviisumit. Lisäksi viisumia hakiessa on syytä varata kertaviisumissakin lisäpäiviä vaikkapa huonojen teiden takia syntyvien viiveiden varalta.
1. matkapäivä
Raja ylitettiin Imatralta, jonne etäämpänä Koti-Suomessa asuvat kokoontuivat Hotelli Vuoksenhoviin jo keskiviikkoiltana 13. toukokuuta. Torstaiaamu 14.5. valkeni sateisena, Pekkalan pienoisbussit saapuivat, matkalaiset asettautuivat matka-asiakirjojen mukaisesti järjestäytyneinä ajoneuvoihin, ja kuuden auton jono suuntasi kohti rajaa. Muodollisuudet Svetogorskin raja-asemalla veivät tällä kertaa hieman tavanomaista enemmän aikaa, lähes tunnin.
Rajan jälkeen Svetogorskissa suoritettujen autojen tankkausten, valuutanvaihdon ja "pakollisen" Sorvalin Valinnassa käynnin jälkeen kaikki autot ajoivat Antrean kautta Kirvun Sairalaan, jossa pysähdyttiin "huoltotauolle" Sairalan entisen osuuskaupan pihaan. Muutamat matkalaiset tekivät vielä viimeisiä tarviketäydennyksiä osuuskaupparakennuksessa sijaitsevasta makasiinista.
Sairalasta pikkubussien ja Ukkosen veljesten maastoautojen autokunnat jatkoivat kohti Roinilaa ja Harvakorpea. Jeepit lähtivät Kirvun kirkonkylän suuntaan tavoitteena Markku Kuisman isän kotipaikka Karjalanrannassa Kirvujärven etelärannalla. Kirvujärven ja Torajärven välisen Alajoen ylittävä silta Vehkapäässä oli kuitenkin niin huonokuntoinen, että tavoitteesta oli luovuttava.
Matkalla Roinilaan ja Harvakorpeen team-Turtiainen ja team-Ukkonen pysähtyivät toviksi aikaisemmilta matkoilta tutussa vakiopaikassa Inkilässä (Kuismala). Nopeimmat ehtivät pyörähtää tutkimaan myös paikallisen makasiinin tuotevalikoimaa. Matka jatkui, ja muutaman kilometrin ohiajon jälkeen team-Turtiainen saatiin ohjattua oikeaan kohtaan Roinilassa, jonne pikkubussit ja Pasin maastoauto jäivät. Kimmon Off-Road-auto otti kyytiinsä Jalmari Laakon ja hänen siskonsa Tiinan, ja suuntasimme kohti Vallittulaa, jossa Jalmarin synnyinkodin rauniot ovat noin kilometrin etäisyydellä maantiestä tiettömän taipaleen takana. Taitava kuskimme Kimmo vei sujuvasti kulkuneuvonsa perille, ja Jalmari pääsi näyttämään sisarelleen oman synnyinpaikkansa.
Vallittulasta palasimme Harvakorpeen, jonne oli ilmestynyt myös jeeppien autokunta. Markku esitteli Kimmolle ja meille muille Harvakorven mäkeä, josta Kimmon isoisoisä oli saanut kodin kasvattilapsena. Harvakorvesta jeepit jatkoivat Ilmeen suuntaan ja sieltä edelleen kohti Hiitolaa ja Koksjärveä, tarkoituksena saada viimeinkin sijoitettua paikalleen Matin äidin kotipaikka Nolvinmäessä. Illalla hotellissa tosin saimme kuulla, että sateen ja toivottoman märän maaston takia yritys piti tälläkin kertaa keskeyttää.
Off-Road -autokuntamme puolestaan palasi Harvakorvesta Roinilaan, jossa Pasin maastoauto ja team-Turtiaisen pikkubussit jo odottelivat. Roinilan kävijät arvioivat löytäneensä erinäisten välivaiheiden jälkeen tavoittelemansa kohteet, ja matkaa päästiin jatkamaan. Suunta otettiin takaisin etelään, Inkilässä pysähdyttiin jälleen, ja nyt useampi tutustui paikallisen makasiinin tuotevalikoimiin, taisipa joku tehdä ostoksiakin.
Sairalassa käännyimme kohti Kirvun kirkonkylää tavoitteena entinen Kirvun luontoisparantolan alue Herajärven rannalla. Katselimme parantolan rappeutuvia raunioita ja kävimme toteamassa Herajärven kirkkauden – viileähkö, sateisen nihkeä sää ei kuitenkaan houkuttanut ketään uimaan. Team-Turtiaisen mukanaan tuomilla kertakäyttögrilleillä paistettiin makkarat, keitettiin kahvit, nautittiin kuohujuomat, ja pidettiin kunnon kenttälounastauko, kun sopivasti sateissakin osui kohdalle riittävän pitkä tauko.
Herajärveltä suunta otettiin kohti Käkisalmea, jossa yöpyminen oli varattu Hotelli Korelaan. Alkumatkasta kuitenkin pysähdyttiin toviksi Kirvun kirkonmäelle, josta jatkettiin poikki Kannaksen Räisälän kautta suoraan Käkisalmeen. Hotellilla jeeppi-ryhmä yllätykseksemme jo odotti meitä. Asetuimme taloksi, nautimme ennalta tilatun yksinkertaisen päivällisen, ja illan päätteeksi kertasimme tovin "kupin" ääressä päivän kokemuksia ennen nukkumaan menoa.
Käkisalmessa saimme tuntumaa myös sikäläisen terveydenhuollon päivystysvastaanottoon, kun asettuessamma hotelliin Seppo Kuisma kaatui portaikossa murtaen ranteensa. Onneksi löytyi osoite avoinna olevaan vastaanottoon, jossa apu saatiinkin nopeasti. Sepon omin ja mukana olleen tyttärensä Mian sanoin diagnoosi tapahtui nopeasti ja asiantuntevasti, ranne "paketoitiin" ja mukaan saatiin alkulääkitys sekä ohjeet hakeutua heti kotiin palattua lääkärille jatkohoitoon.
2. matkapäivä
Perjantai 15. toukokuuta valkeni poutaisena ja aurinkoisena. Aamutoimien ja aamiaisen jälkeen pikainen tutustuminen hotellin lähiympäristöön, hotellin lähtömuodollisuuksien jälkeen joukkomme siirtyi varusteineen autoihin ajatuksissaan alkaneen päivän uudet haasteet. Lyhyt kierros Käkisalmessa, pysähdys ja jaloittelu Käkisalmen linnan tuntumassa, minkä jälkeen kaikki autokunnat suuntasivat ensin kohti Räisälää. Räisälässä vielä yhdessä lyhyt tauko kirkonmäellä.
Räisälästä jeeppien ryhmä suuntasi ensin Vuoksenrannan Oravankytöön, sieltä Sakkolaan (mm. Haitermaa ja Kiviniemi) ja edelleen Koivistolle, jossa tavoitteena oli Vatnuori. Oravankydön ja Sakkolan osalta ryhmä eteni lähimain suunnitellussa aikataulussa, mutta Koivistolla tiet olivat niin huonossa kunnossa, että aikataulut pettivät täysin. Tämän seurauksena myös paluu rajalle viivästyi ennalta ilmoitetusta useita tunteja, mikä aiheutti jonkinmoista ärtymystä osalle jo rajalla Svetogorskissa odottelevista matkalaisista.
Ryhmäviisumin takia kaikkien piti tulla samanaikaisesti rajan yli. Kun sitten rajatarkastuksessakin oli odottamattomia hidasteita, kävi loppujen lopuksi niin, että tarkastusjonossa kahden viimeisen osalta, minä toisena, ryhmäviisumi ehti umpeutua noin parikymmentä sekuntia ennen kuin rajavirkailija ehti lyödä passiin poistumisleimaa. Hetken selvittelyn tuloksena onneksi jo tarkastetut autokunnat saivat jatkaa rajan yli, mutta meidän automme (Markun jeeppi) matkustajineen joutui jäämään ja odottamaan, millaiseen ratkaisuun naapurimaan rajaviranomaiset keskellä yötä päätyvät. Runsaan tunnin selvittelyjen jälkeen me viimeisetkin saimme leiman passiimme, ja automme pääsi jatkamaan matkaa kohti koti-Suomea. Viivästyksen seurauksena lauantain 16.5. aamu tosin ehti valjeta ennen kuin Markku ja Juho olivat kotona Hausjärvellä.
Jeeppiryhmän mieleenpainuvimman kokemuksen Oravankydöstä muodosti likimain valmiiksi saatu uusi Kiviniemi–Antrean junarata kyläaukean pellonlaidassa. Ilmeisesti autoliikennettä varten oli radan yli tehty uljas ylikulkusilta. Autosilta oli pitkä ja mahtava, kulki huiman korkealla, oli katuvalot ja kaikki. Tässä nyt tuskin on mitään ihmeellistä, mutta kyseinen ylikulkusilta oli asumattomassa korvessa, "in the middle of nowhere". No, onhan se hyvä tietysti tehdä keskelle korpea hienoja siltoja, vaikka sillalle ei johda oikein minkäänlaista kulku-uraa. Pääsemmehän me suomalaiset maasturimatkaajat paremmin etenemään pitkin metsäpolkuja, kun uudet radat eivät estä kulkua.
Sakkolassa ryhmä kävi ”tarkastamassa” aikaisemmilta matkoilta tuttuja paikkoja pääkohteiden sijaitessa Haitermaalla. Suvannon rannalla Iisakki Kuisman synnyinmaisemissa nostettiin kuohujuomat. Ryhmä kävi tervehtimässä myös Iisakin synnyinkodin nykyisäntiä.
Sakkolasta jeepit jatkoivat Vuoksen eteläpuolelta poikki Kannaksen Suomenlahden rannalle tavoitteena Koiviston Vatnuori. Sinne ensikertalaisena matkanneen Erkki Virolaisen mukaan paikka oli varsinainen elämys: luonnonkaunis, meren kahta puolta ympäröimä pitkä niemi, jossa uskomattomat tervaleppälehdot. Oli paljon myös tammea, jalavaa ja muita niin sanottuja jaloja lehtipuita, joita vähemmän tapaa meillä Sisä-Suomessa. Erkin mukaan toista autoa odotellessa oli mukava kuulostella sinne ehtineitä muuttolintuja. Kerttuset ym. olivat jo saapuneet, lisäksi kuului satakielen laulu. Sitä harvoin kuulee Sisä-Suomessa vielä toukokuun puolivälissä. Vaikka matkaa Suomen puolelle ei paljoa olekaan, Vatnuorin luonto poikkesi kokonaisuutena niin paljon meikäläisestä, että Erkin sanoin ”se jäi minulle elämyksenä mieleen, ja olisin valmis lähtemään sinne joskus toistekin ja käyttämään aikaa kohteeseen reilummin”.
Räisälän kirkonmäeltä Kirvun suuntaan jatkavista team-Turtiaisen pikkubussit suuntasivat kohti Antreaa ja Koljolaa, jossa kaikki kaavaillut kohteet löytyivät ja vierailut onnistuvat suunnitellusti. Team-Ukkonen puolestaan suuntasi takaisin Kirvun Harvakorpeen, sillä Kimmo halusi esitellä veljelleen Pasille lähemmin Harvakorven pihapiiriä, jossa Pasi ei edellisenä päivänä päässyt käymään, kun oli Roinilaan suuntautuneen ryhmän mukana. Matkareitiksi otettiin Matikkalasta Kuunjärven itäpuolta Ihakselan ja Paavilanmäen kautta Inkilään menevä tie, joka osoittautuikin poikkeuksellisen hyväkuntoiseksi, vaikka oli pieni paikallistie. Menomatkalla Harvakorpeen Pasin autossa matkanneet Seppo Kuisma ja tyttärensä Mia "pudotettiin" kyydistä Roinilassa, jotta pääsivät vielä kerran käymään Sepon synnyinpaikalla. Palatessamme Harvakovesta poimimme sitten heidät takaisin kyytiin.
Team-Turtiaisen kanssa oli aamulla Räisälässä sovittu, että tavataan iltapäivällä Koljolassa Taurunkylän tienhaarassa, josta molemmat ryhmät ajavat yhdessä entiselle Koljolan kansakoululle. Vielä pystyssä oleva koulurakennus löytyi helposti paikallisen asukkaan pienellä opastuksella. Koululta Pasin maasturi liittyi pikkubussien seurueeseen, jonka seuraava yhteinen kohde oli Ihantalan taistelun muistomerkki. Täältä Pasin maasturiryhmä palasi suoraan Svetogorskiin odottelemaan muiden saapumista illan mittaan. Team-Turtiainen puolestaan jatkoi vielä Viipuriin, jossa matkalaiset ehtivät pikaisesti tehdä tuliaisostoksia ja tutustua vähän kaupunkiinkin.
Koljolassa Kimmo Ukkonen ja minä erosimme muista matkalaisista ja lähdimme Kimmon Off-Road autolla Salo-Kukkolan kautta kohti Taurunkylää. Ajatuksenamme oli ajaa ensin suoraan Taurunkylälle, mutta jo vuoden 2011 matkalla kohdattu Antrea–Kiviniemi ratatyömaan maanläjitys-/-ottoalue oli katkaissut ikiaikaisen Koljolan–Taurunkylän tien täydellisesti kohdassa, joka on suunnilleen kilometri luoteeseen Suuri Kelpojärvestä. Kun pienellä kiertelylläkään ei löytynyt mitään uutta ajokelpoista reittiä, jouduimme jälleen kerran luopumaan Taurunkylällä käynnistä ja lähdimme tavoittelemaan isäni syntymäkotia Paunahoa Leinjärven rannalla. Ennen sotia Paunahoon johtaneet kärrypolut ovat kaikki hävinneet, ja kun tavoitteenamme oli "ajaa autolla pihaan saakka", pääsin näkemään aitiopaikalta, kuinka vaikeista paikoista tiettömään maastoon tarkoitettu auto selviää taitavan kuskin käsittelyssä.
Matkamme Paunahoon vei sen verran aikaa, että oli jo kiire, jotta ehdimme sovittuun aikaan Svetogorskiin. Päätimme kuitenkin pyörähtää vielä Antrean vanhalla hautausmaalla katsomassa vapaussodassa 1918 ja viime sodissa kaatuneiden antrealaisten sankarivainajien muistomerkkejä. Silti olimme jopa hieman etuajassa takaisin Svetogorskissa, jossa Pasin maastoauto matkalaisineen jo odotteli. Viipurin kävijätkin tulivat aikanaan, mutta jeepeistä saimme jossain vaiheessa tietoa, että matkanteko Koivistolla on odottamattoman hidasta, ja he myöhästyvät useita tunteja sovitusta aikataulusta. Koska ryhmäviisumin takia koko joukon piti tulla yhdessä rajan yli, tieto pitkästä odottamisesta synnytti ymmärrettävästi osassa matkalaisia hyvinkin voimakasta ärtymystä.
Itsekin ryhmäviisumissa mukana olevana olin matkannut Kimmon Off-Road -autossa, ja hän oli jäämässä viikonlopuksi Kannaksella omaan Off-Road-harrastajien tapahtumaan. Onneksi jo suhteellisen aikaisessa vaiheessa odottamista varmistui, että voin tulla takaisin rajan yli jossakin muussa autossa ja Kimmo saa jatkaa käymättä rajalla omaan tapahtumaansa, joten kiittelimme Kimmon kanssa molemmin puolin toisiamme antoisasta ja mielenkiintoisia käänteitä tarjonneesta yhteisestä matkasta.
Keväisen illan hämärtyessä Vatnuorin matkalaisetkin viimein ilmestyivät, ja kotimatka kohti Suomea pääsi alkamaan. Ennen rajaa oli vielä viimeiset autojen tankkaukset, ja rajalla olivatkin sitten edessä jo aiemmin mainitut rajaongelmat. Kotiin kaikki kuitenkin selvisivät.
Paavo Kuisma