Kuisman sukuseura ry

Alkuperä

Vanhimmat tiedot Kuisman suvusta ovat 1500-luvun puolivälistä, ja ne sijoittuvat keskiselle Kar­ja­lan­kannakselle Kirvun Alakuunun alueelle entisessä Suur-Jääskessä. Seudulla asuivat 1500-luvun lop­pu­puolella Petri (Peter, Pietari) Kuisma ja Antti Kuisma. Molemmat palvelivat Ruotsin kruunua knaa­peina (talonpoikaisina ratsumiehinä), ja he toimivat myös nimismiehinä (länsman). Petrin ja Antin keskinäistä sukulaisuutta ei ole vielä pystytty osoittamaan, vaikka he asuivat samalla alueella.

Alakuunun Kuismalassa asunut Petri Kuisma on Alakuunun ja Läylölän Kuismien kantaisä, sillä hänestä ja pojastaan Tuomaksesta polveutuvat useat myöhemmän Kirvun, Antrean, Vuoksenrannan ja Muolaan Kuismista. Myöhemmin Petrin jälkeläisiä on levittäytynyt laajalti ympäri Kannaksen aluetta, mm. Viipuriin ja Viipurin pitäjään. Heitä on myös runsaasti Kannaksen alueelle 1900-luvulla perustetuissa pitäjissä. 

Antti Kuismasta puolestaan polveutuvat nykytietämyksen mukaan mm. suuri osa Kirvun, Sakkolan ja Räisälän Kuismista sekä Muolaan Telkkälän Kuismat. Antin jälkeläisiä on siirtynyt myöhemmin lisäksi mm. Pyhäjärvelle, Kaukolaan, Hiitolaan ja Käkisalmeen. Heitä on myös Kannakselle 1900-luvulla pe­rus­tetuissa pitäjissä.

Räisälän Hytinlahteen sijoittuvien Rautakopran Kuismien kantaisä on Tuomas Simonpoika Kuisma. Hän on ilmeisesti syntynyt noin 1640 Jääsken/Kirvun Kuismalassa. Tuomas tuli vävyksi Kirvun Kuismalaan Petri Petrinpoika Kuismalle (syntynyt noin 1610). KuismakunnatTuomaksen puoliso Anna Petrintytär on knaapi Antti Kuisman pojanpojan tytär. Tuomas esiintyy väestöluetteloissa Kuisma-nimellä, mut­ta saattaa olla alunperin muutakin sukua, saanut ehkä Kuisma-sukunimen puolisonsa kautta.

Ennen viime sotien jälkeisiä alueluovutuksia Kuismia asui pää­asiassa keskisellä Karjalankannaksella. Merkittävimmät Kuisma -pitäjät olivat Antrea, Kaukola, Kirvu, Muolaa, Räisälä, Sakkola ja Vuoksenranta. Sotien jälkeen Kuismat ovat asettuneet eri puolille Suo­mea, merkittävimmin uusille sijoitusalueilleen Kanta- ja Päijät-Hämeeseen, Pirkan­maalle, Satakuntaan sekä Uudellemaalle.

 

 

Paikalla 42 vierasta ja ei kirjautuneita